Over Schiphol

Luchthaven Schiphol

Schiphol, of Luchthaven Schiphol (in het Engels Schiphol AirportAmsterdam AirportSchiphol Airport Amsterdam of Amsterdam Airport Schiphol genoemd), is de grootste Nederlandse luchthaven, en een van de belangrijkste luchthavens van Europa. Schiphol was in 2010 qua aantallen in passagiersvervoer het vijftiende vliegveld ter wereld. Het vliegveld ligt in de gemeente Haarlemmermeer en bevindt zich ongeveer 15 kilometer ten zuidwesten van Amsterdam.

Schiphol is de thuishaven van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM, Martinair, ArkeFly en transavia.com. Daarnaast is het tevens de Europese hub van Delta Air Lines en vanaf april 2011 de derde hub van prijsvechter Vueling. De luchthaven ligt enkele meters onder zeeniveau en telt zes start- en landingsbanen. Op de plaats waar Schiphol nu ligt, heeft eerder een dorp gelegen: Rijk. De naam “Schiphol” wordt ook gebruikt als plaatsnaam, evenals Schiphol-Oost en Schiphol-Rijk.

De luchthaven is eigendom van de Schiphol Group (statutaire naam: “N.V. Luchthaven Schiphol”), met als aandeelhouders de Nederlandse Staat, en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam.

Naam

De naam Schiphol komt al voor in een stuk gedateerd 11 september 1447 (“Sciphol”). De oorsprong van de naam staat niet vast, maar hij zou verwijzen naar een moerasachtig stuk land waar men hout (Gotisch: ‘scip’) kon halen; naar een bedding voor schepen; of naar de scheepsrampen die juist in deze noordoostelijke hoek van het Haarlemmermeer (“scheeps-hel”) veel voorkwamen omdat die lagerwal was bij de meest voorkomende windrichting. Een andere verklaring die hier enigszins op aansluit wijst op een oud woord ‘hol’ dat ‘graf’ betekende. Weer een andere theorie zoekt het bij een woord dat verwant is met ‘hal’ (en het Engelse ”hall”), wat juist zou duiden op een toevluchtsoord voor schepen in nood, een veilige haven. Ook kan ‘hol’ nog duiden op een speciaal aangelegde halfronde dijk in de Haarlemmermeer die er van boven uit zag als een hol. Hierachter konden schepen schuilen tijdens noodweer.

Volgens een informatiepaneel nabij Bovenkerk van de Stichting ‘Oud Aalsmeer’ werd ‘t Schipholl voor het eerst in 1447 genoemd: “Vier maden lands liggende in de Aelsmerbanne in Schipholl”. Betekenis: Laaggelegen land waar takken werden gesneden (Scip = afgesneden tak). ‘t Schipholl bestond en bestaat uit de Kleine Poel, het Zwarte Pad, het oeverlanden reservaat en het poldertje van Sloothaak met stadskwekerij. Het gebied behoort waterstaatkundig tot de Buitendijkse Buitenveldertse polder. Na de noordelijke grenssloot, het voormalige fort en het militaire vliegveld siert nu de nationale luchthaven zich met de naam van dit gebiedje aan de noordoostelijke grens van Aalsmeer: Schiphol. Die naam is dus in de loop der eeuwen enkele kilometers naar het westen verschoven.

Toekomstige uitbreidingen

Schiphol wil de komende jaren de capaciteit verder uitbreiden naar 65 miljoen passagiers en tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar. Om de concurrentie aan te kunnen gaan met Frankfurt en Londen Heathrow zou een zevende baan, parallel aan de Kaagbaan, noodzakelijk zijn. Om dit te realiseren zou er een nieuwe terminal komen aan de noordwestzijde van Schiphol Centrum. Dit plan is echter in 2009 opzij geschoven. Hiervoor in de plaats is er in 2010 begonnen aan de realisatie van een nieuw Masterplan 2020-2025. Dit plan behelst uitbreiding van de pieren ten zuiden van de huidige B-pier, en de aanleg van een nieuwe vertrek/aankomsthal in dit gebied. Schiphol zal zich blijven concentreren op de hub-functie voor KLM en de SkyTeam luchtvaartmaatschappijen, maar daarnaast ook (sterk) blijven groeien in het low-cost airline segment. Op de langere termijn na 2020 zullen naar verwachting een aantal chartervluchten (point-to-point leisure vervoer) worden verplaatst naar de regionale luchthavens Lelystad en Eindhoven.

(bron:Wiki)
 
 
Valet Parking Tarieven
Aantal dagen:   Prijs:
1 dag   €59,00
2 dagen   €69,00
3 dagen   €79,00
4 dagen   €89,00
5 dagen   €98,00
6 dagen   €106,00
7 dagen   €113,00
8 dagen   €119,00
9 dagen   €124,00
10 dagen   €129,00
11 dagen   €134,00
12 dagen   €139,00
13 dagen   €144,00
14 dagen   €149,00
Elke extra dag   €4,00
vakantietoeslag per reservering   €9,00

 
Reserveren
Rijden naar Schiphol
Sleutel overhandigen
Inchecken op Schiphol